Oksijen, oksijeni soluyan tüm canlı organizmalar için hayati öneme sahiptir.
Ozon Terapi - Oksijen tedavisi olarak da adlandırılan bu tedavi, doktorların tavsiyelerine göre cilt hastalıklarından, kronik hastalıklardan, bağışıklık sistemine zarar vermekten bulaşıcı hastalıklara kadar birçok durumda tedavi sürecinin önemli bir bölümünü oluşturabilir. Ozon tedavisinin kanser hastalıkları olan kişiler için kullanıldığı da bilinmektedir.
Ozon terapi nedir?
Oksijen, oksijeni soluyan tüm canlı organizmalar için hayati öneme sahiptir. Tıpta, iki farklı tedavi yöntemi ile kullanılabilir. Normobarik oksijen, özellikle hastanede veya KOAH'ta (kronik obstrüktif akciğer hastalığı) akut solunum yolu problemleri olan kişilerde kullanılan oksijen tedavisidir. Hiperbarik oksijen, atmosferden çok daha yüksek basınç altında ve yüzde yüz oksijenli ortamlarda yapılan bir tedavidir. Ek olarak, ozon tedavisi kırmızı kan hücrelerinin özelliklerini geliştirir. Bu, dokuların oksijeni daha kolay kabul etmesine neden olur. Böylece, birçok hastalığı, özellikle vasküler hastalıkları tedavi etmek mümkündür.
Ozon tedavisi ne için yardımcı bir tedavidir?
Oksijen tedavisi veya ozon tedavisi genellikle birçok hastalık için yardımcı bir tedavi olarak tercih edilir. Hangi hastalıklar için yararlıdır:
Dolaşım bozukluğu Dolaşım bozuklukları ile ozon tedavisi en sık kullanılır. Özellikle diabetes mellituslu kişilerde ayak bölgesinde uyuşma, karıncalanma, titreme ve ağrı gibi birçok problem dolaşım bozukluklarından kaynaklanır. Bu hastalarda, dolaşım bozukluğunun etkileri hiperbarik oksijen tedavisi ile büyük ölçüde önlenebilir.
Kanser Kanserler için tamamlayıcı tedavi olarak tercih edilen bir diğer yöntem ozon tedavisidir. Bağışıklık sisteminin aktivasyonunu artıran ve kanserle savaşan hücrelerin üretimini destekleyen oksijen tedavisi, vücudun genel direncine olumlu katkıda bulunur ve kanser tedavisinde yardımcı olur. Kemoterapinin olumsuz etkilerini azaltmada da önemli bir rol oynar.
Göz Hastalıkları Optik sinirlere ve retinaya verilen hasar, özellikle göz hastalıklarına yol açan yaş nedeniyle vasküler yapı bozukluklarının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bu gibi durumlarda, ozon tedavisi dolaşım bozukluklarını önlemeye yardımcı olur. Tedavinin retrograd bir hastalığa neden olup olmadığına dair çalışmalar yetersiz olsa da, göz hastalıklarının ilerlemesini önemli ölçüde önleyen bilimsel araştırmalarla desteklenmektedir.
Bakteriyel ve fungal enfeksiyonlar Mantar ve bakterilerin üremesini önleme kabiliyeti nedeniyle ozon, bu enfeksiyonların neden olduğu hastalıkların tedavisinde başarıyla kullanılan su arıtımında uzun süredir kullanılmaktadır. İnatçı enfeksiyonları, özellikle ayak bölgesindeki Mantar hastalıkları ile oksijen tedavisi ile önlemek mümkündür.
Yukarıdaki hastalıklara ek olarak, oksijen tedavisi romatizma herpes simplex ve herpes zoster virüsleri, ve karaciğer iltihabı neden, artrit, yaralar, bu tür kolit ve Crohn gibi bağırsak enfeksiyonları, hastalıklar gibi birçok hastalığın tedavisinde tamamlayıcı tedavi yöntemi olarak kullanılır. Bazı yaşlanma karşıtı tedavilerde ozon kullanmak da mümkündür.
Ozon tedavisinin yan etkileri var mıdır?
Ozon tedavisinin yapıldığı ortamlarda, oksijen yanıcı bir element olduğundan gerekli önlemler alınmalıdır. Tedavinin en önemli riski hiperventilasyondur, yani.akciğerlerdeki temiz hava ve kirli havanın değiştirilememesi nedeniyle plazmadaki karbondioksit seviyesindeki artış. Bu durumu önlemek için, özellikle akciğer hastalıkları olan kişilerde doz ayarlaması iyi yapılmalıdır. Sınırlı sayıda insanda ozon tedavisinin yan etkilerinden bazıları basınç, görme problemleri, kapalı bir ortamda tedaviye bağlı klostrofobi (kapalı alan fobisi) sorunu ve nefes darlığı nedeniyle orta kulağa travmadır.
Sonuç olarak, oksijen tedavisi, kendi alanlarında uzmanlar tarafından kurallara göre kullanıldığında birçok hastalığın tedavisinde başarı oranını artıran yenilikçi bir tedavidir.
Comments